woensdag 15 januari 2014

Carnaval

Carnaval, bier drinken, hossen, polonaise, verkleden, praalwagens

Voornamelijk in het zuiden van Nederland kijkt iedereen er weer naar uit, carnaval! Dit is een periode waarbij mensen verkleed en geschminkt de straat op gaan en feestvieren. Grote praalwagens tijdens de carnavals optochten, dweilorkesten die cafés en zaaltjes bezoeken, feestvierende mensen die bier drinken, Prins carnaval en zijn Raad van elf.. tja dat is natuurlijk het gezellige carnaval!

Wat is carnaval?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat 'vastenavond' betekent. Eigenlijk duurt het feest van zondag- tot dinsdagavond, waarna men 40 dagen moet vasten. Dit duurt dan tot Pasen. Tegenwoordig is carnaval een feest waarbij carnavalsverenigingen mooie praalwagens bouwen voor de carnavalsoptocht, er betogen worden gehouden in dialect en er dweilorkesten zijn. Tijdens carnaval wordt alles versierd met kleurrijke confetti, serpetine, slingers en ballonnen. Wil je een idee krijgen van hoe carnaval gevierd wordt? Zoek dan eens naar carnavals filmpjes op Youtube.

Wanneer is het carnaval?

Carnaval valt ongeveer 7 weken voor de eerste paasdag. Pasen kan al op 22 maart vallen, maar ook op 25 april. Hierdoor kan carnaval dus al op 1 februari, maar ook op 9 maart vallen. Dit verschilt dus per jaar.

Wanneer valt carnaval in 2014? Carnaval 2014 begint op 2 maart.
Wanneer valt carnaval in 2015? Carnaval 2015 begint op 15 februari.
Wanneer valt carnaval in 2016? Carnaval 2016 begint op 7 februari.
Wanneer valt carnaval in 2017? Carnaval 2017 begint op 26 februari.
Wanneer valt carnaval in 2018? Carnaval 2018 begint op 11 februari.
Wanneer valt carnaval in 2019? Carnaval 2019 begint op 3 maart.
Wanneer valt carnaval in 2020? Carnaval 2020 begint op 23 februari.



Waar wordt carnaval gevierd?

In Nederland wordt carnaval voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg gevierd, omdat deze provincies van oorsprong grotendeels katholiek is. Maar carnaval wordt ook in andere delen van Nederland gevierd, zoals Twente, Nijmegen, Arnhem, Delft, Groningen etc. Maar carnaval wordt ook in andere landen gevierd zoals België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Engeland, USA, Spanje en natuurlijk niet te vergeten Rio de Janerio in Brazilië.

Verkleden en schminken met carnaval

Tijdens carnaval gaan de mensen verkleed en geschminkt de straat op. Dit komt uit het verleden. Op deze manier is iedereen namelijk gelijk. Mensen verkleden zich als vanalles namelijk piraat, ganster, sneeuwpop, padvinder, tiroler man, pimp, basketballer, Robin Hood, kuiken, verpleegster, Roodkapje, schoolmeisje, sexy non, Sneeuwwitje, fee, zeemeermin etc.

Vooral voor kinderen is verkleden en schminken natuurlijk erg leuk! Voor kinderen is er leuke carnavalskleding. Ze kunnen zich bijvoorbeeld als dier verkleden zoals een muis, beer, krokodil, pinguin, panter, konijn, micky mouse, koe, papegaai etc. Kinderen vinden het ook leuk om een carnavalspakje aan te doen waarbij ze op hun held of fantasiefiguur lijken zoals een ninja, ridder, prinses, cowboy, indiaan, soldaat, boef, piloot, zorro, fee, tovenaar, politie agent, prins, Peter Pan, dokter, musketier, Pinokkio, brandweerman, Tarzan etc.

Ben je ook op zoek naar leuke carnavals outfits of goedkope carnavalskleding? Zoek dan eens in Google op carnavals kleding, carnavals outfits, carnaval kinderkleding, carnaval kleding, carnavals pruiken, carnavals maskers, carnaval kostuum etc. Er zijn namelijk veel goede webshops die leuke carnavalskleding verkopen.

Carnavals optocht, praalwagens, carnavalsmuziek, versiering


Carnavalsmuziek

De muziek is tijdens carnaval natuurlijk heel erg belangrijk. Carnavals muziek is echt een apart genre. Zo heb je veel dweilorkesten of drumbands die hoempapa muziek spelen, maar je hebt ook veel carnavalshits en carnavalskrakers die door bekende artiesten worden gemaakt. Er wordt veel carnavalsmuziek gemaakt door artiesten als Arie Ribbens, de Gebroeders Ko, Vader Abraham, de Sjonnies, de Boswachters, de Deurzakkers, André van Duin, Normaal, Nico Haak, Martine Bijl, Corrie van Gorp, Paul de Leeuw en nog veel meer! Je kunt carnavalsmuziek op Youtube luisteren om een idee te krijgen van deze muziekgenre.





De carnaval hits zijn meestal makkelijk te zingen liedjes, hebben een ritme waar je goed op kunt hossen en de teksten zijn vaak simpel te onthouden. Natuurlijk heeft carnavalsmuziek ook een eigen dans. Nou ja, dansen kun je het niet echt noemen. Maar een bekend fenomeen in Nederland is natuurlijk de polonaise. Hierbij lopen mensen in een rij achter elkaar en houden de voorganger bij de schouders vast. Al hossend loopt men dan in een stoet door de zaal of door de straten.

Op carnavalsmuziek wordt hossen mensen en doen ze de polonaise

Verandering van plaatsnaam

Er zijn eigenlijk 2 soorten carnaval, namelijk Rijnlands carnaval en bourgondisch carnaval. Bij bourgondisch carnaval is het gebruikelijk dat de plaatsnaam voor 3 dagen verandert. Hieronder vind je een aantal steden en dorpen die tijdens carnaval een andere naam hebben.

Hoe heet Bergen op Zoom met carnaval? Krabbegat.
Hoe heet Berkel-Enschot met carnaval? Knollevretersgat.
Hoe heet Breda met carnaval? Kielegat.
Hoe heet Den Bosch met carnaval? Oeteldonk.
Hoe heet Den Dungen met carnaval? Krabberdonk.
Hoe heet Eindhoven met carnaval? Lampegat.
Hoe heet Boxmeer met carnaval? Geitenbok.
Hoe heet Boxtel met carnaval? Eendengat.
Hoe heet Dongen met carnaval? Peejenrijk.
Hoe heet Drunen met carnaval? Dwergonië.
Hoe heet Enschede met carnaval? Krekkelstad.
Hoe heet Geertruidenberg met carnaval? Potteschijtersland.
Hoe heet Geleen met carnaval? Waereldsjtad.
Hoe heet Goes met carnaval? Hanzehat.
Hoe heet Heerlen met carnaval? Sjpassemig.
Hoe heet Helmond met carnaval? Keiebijtersstad.
Hoe heet Hilvarenbeek met carnaval? Pezerikkengat.
Hoe heet Kaatsheuvel met carnaval? Turfstekerslaand.
Hoe heet Loon op Zand met carnaval? Theebuikenland.
Hoe heet Nijmegen met carnaval? Knotsenburg.
Hoe heet Oosterhout met carnaval? Kaaiendonk.
Hoe heet Reusel met carnaval? Narrendonk.
Hoe heet Roosendaal met carnaval? Tullepetaonestad.
Hoe heet Rosmalen met carnaval? Zandhazendurp.
Hoe heet Schijndel met carnaval? Schorsbos.
Hoe heet Sittard met carnaval? Marotteriek.
Hoe heet Someren met carnaval? De Meerpoel.
Hoe heet Tilburg met carnaval? Kruikenstad.
Hoe heet Uden met carnaval? Knoerissenrijk.
Hoe heet Udenhout met carnaval? D'n Haozenpot.
Hoe heet Valkenburg met carnaval? 't Bokkeriek.
Hoe heet Valkenswaard met carnaval? Striepersgat.
Hoe heet Veghel met carnaval? Kuussegat.
Hoe heet Venlo met carnaval? Jocus Riék.
Hoe heet Vlijmen met carnaval? Knotwilgendam.
Hoe heet Vught met carnaval? Dommelbaorzedurp.
Hoe heet Waalwijk met carnaval? Schoenlapperslaand.
Hoe heet Weert met carnaval? Rogstaekersstad.
Hoe heet Zaltbommel met carnaval? Mispelgat.

Staat jouw plaatsnaam hier niet tussen en wil je weten hoe jouw stad of dorp tijdens de carnavals periode heet? Kijk dan op deze uitgebreide lijst op Wikipedia met alternatieve plaatsnamen tijdens carnaval.



Je bestelling snel geleverd krijgen?
Bestel bij Bol.com voor 23.00 uur en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten